Familieopstellingen

Familieopstellingen

Onze familie is een organisch systeem waarmee wij in diepe liefde verbonden zijn. Zelfs als dat voor de betrokkenen niet altijd zo voelt.

Binnen dit systeem heeft iedereen evenveel recht om erbij te horen en om zijn/haar juiste plek in te nemen. Door onze lotsverbondenheid kunnen ervaringen van eerdere generaties invloed hebben op ons leven van nu. Vooral als deze traumatisch waren en niet verwerkt zijn.

Dit wordt een verstrikking genoemd. Een later geborene leeft dan onderdrukte gevoelens uit als waren ze van hemzelf, of probeert het evenwicht te herstellen door de plek van iemand in te nemen die destijds buiten gesloten werd. Dit kan de oorzaak zijn van verschillende, vaak ernstige klachten, die niet in iemands persoonlijkheid oplosbaar zijn.

Deze klachten zijn daardoor moeilijk te behandelen met vormen van intra-persoonlijke therapie├źn. Bert Hellinger, een Duitse theoloog, filosoof en gezinstherapeut heeft een methode ontwikkeld om deze verstrikkingen zichtbaar te maken. Hij doet dat in de vorm van een familieopstelling.